Genel sağlık bilgileri

Uyku eğitimine dikkat!

Uyku eğitimine dikkat!

0-6 yaş arası çocuklardaki uyku kumpası bozukluklarını gidermek ebeveynlerin elinde.

Uyku koçluğu, 0-6 yaş arası çocuklarda uyku kumpası bozukluklarının giderilmesine müteveccih olarak, çocuğun uyku kumpasının, uykuya dalma alışkanlıklarının, nitelikli uyku için uyku civarının koşullarının oluşturulmasının, uykuyu etkileyen tıbbi nedenlerinin semptomlarının tespit edilmesinin tamamını kapsar. Uyku Danışmanı ve Koçu Seride Samurkaç Karaç, uyku eğitimi hakkında ehemmiyetli bilgiler verdi.

Uyku eğitimi denildiğinde bir hayli uzmanın usuna, yıllardır değişik bir ebadı görmedikleri, öğrenmedikleri ve de yenilikleri takip etmedikleri için yalnızca uykuya dalma alışkanlıklarının değiştirilmesi kazanç. Uyku alışkanlıklarının değiştirilmesi, uyku eğitiminin yalnızca parçalarından biridir.

Uykuya dalma alışkanlıklarını değiştirmek için dünya üzerinde uygulanan metotlar iki ana psikolojik müesseseye sabreder; uyaranı düzeyli kes ve uyaranı bir anda kes. Burada hangisinin doğru olduğu tartışmasına girmeyeceğim çünkü devamlı uyku açısından tek ehemmiyetli olan uykuya uyaran olmadan dalabilmeyi bilmektir. Hangi uygulamanın doğru olduğu uzmanın özümsediği ekole, takip ettiği araştırmalara ve kendi görüşüne göre değişir. Dolayısıyla, salt doğru diye bir şey yoktur ve olamaz da. İki bebekten birini bir metotla, ikincisini öteki metotla yattırıp fanusa koyup yaşları geliştiğinde fanustan çıkarıp anneleriyle aralarında güven bağı yaralandı mı, kendilerine güvenleri az mı ve bunun gibi sualleri yanıtlayamayacağımıza ve tam bebekler maruz kaldıkları tavır şekillerinin tamamından etkilenerek geliştikleri için salt doğru değil, ancak tahminlerden ve yorumlardan oluşan değişik görüşler olabilir.

NEREDE YATTIĞI EHEMMİYETLİ Mİ?
Hayır. Ailenin seçimine göre bebek kendi odasında, anne odasında bulunan yatağında veya anne yatağında uyuyabilir. Şayet tek başına anne yatağında uyumak gece boyu devamlı uykuyu getirseydi, tam ebeveynlerin işi çok basit olurdu. Ancak ne var ki aynı yatakta uyumalarına karşın gecede bir hayli defa kalkan annelerin olduğunu da öğreniyoruz.

Mutlaka Okumalısınız :   Duygularınızı yazın, hastalıktan kurtulun

GECE BESLENMEYİNCE GÜNDÜZ EMMEDEN KESİLİR Mİ?
Hayır. Çocuklar, gece yattırılma biçimleriyle, gündüz yattırılma biçimlerini birbirinden ayırt ederler. Dolayısıyla, gündüz emzirerek yattırmaya devam ederken akşam yattırırken ve gece içinde emmenin taşıt olmadığı bir kumpasta bebeğinizi yattırabilirsiniz.

Uykuya uyurken, doğru uykuya dalma alışkanlığının olması demek, gündüz bebeğinize sarılmayacağınız, emzirmeyeceğiniz, sevginizi vermeyeceğiniz anlamına gelmez. Zati şayet kurnaz olduğu zamanlarda bu lüzumlarını karşılamıyorsanız gece istediğiniz kadar yanınızda yatırın, emzirerek yattırın, hep bir tarafı yetersiz kalacaktır. Her şeyin doğru zamanı vardır. Bebeğinizin kurnaz olduğu zamanlar aranızdaki sevgi ve güven bağının sağlam esaslara oturmasını sağlamak için size bir hayli imkân tanır.

DELİKSİZ UYMAK NEDEN EHEMMİYETLİDİR?
Bunun onlarca yanıtı var. Bunlardan en ehemmiyetlisi, bitkinlik hormonu olan kortizol, uykusuzluk gidişatında da salgılanır. Kortizol seviyesi yukardayken melatonin hormonu başka bir deyişle mutluluk, uysallık hormonu natürel olarak salgılanamaz. Bu sebeple de gece nitelikli bir uyku yatmayan bebeklerde ve çocuklarda gündüz genellikle fazla hareketlilik, hırçınlık, mız mız olma halleri görülür. Ayrıca, uykunun kesintiye uğraması sebebiyle yalnızca uykunun emin aşamalarında salgılanan, bazı sihrime hormonları da dahil bir hayli hormon salgılanamaz. Bu da bebeğin sıhhatine direk olmasa dahi dolaylı olarak tesir eder. En kolayından kortizol hormonu bağışıklık sistemini zayıflatır ve bebekler hastalıklara daha sarih hale kazançlar.

Altı aydan büyük çocuklar gece devamlı yatabilir. Bunu ne biçimde sağlayacağına ebeveynler karar verir. Burada ehemmiyetli olan beslenmeden sonraki en ehemmiyetli lüzum olan nitelikli uykunun doğru bir biçimde karşılanmasının sağlanmasıdır.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı